Oracle (Sun) Solaris 10 İşletim Sistemi Kurulumu

OracleSun

Bu makalemizde Oracle Solaris 10 İşletim Sistemi kurulumunu inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapabilmek için Oracle Solaris 10 .iso dosyasını “Oracle Solaris 10 Download” sitesinden sunucu mimarimize göre indirip DVD’ye yazıyoruz. Kurulum için elimde “Sparc” işlemci mimarisine sahip bir sunucu olmadığı için kurulumu Intel “x86_64” işlemci mimarisine göre yapacağım. Her iki mimaride kurulum aşamaları benzerdir. Bilinmesi gereken bir konu eğer bu işletim sistemi üzerine “Oracle 10g” Veritabanı kuracaksak Intel “x86_64” mimarisi için mevcut değildir. Oracle 10g Veritabanı yalnızca “Sparc” işlemci ailesi için derlenmiştir. Oracle 11g kurulumunda her iki işlemci mimarisi için kurulum versiyonu mevcuttur.

1. DVD’den önyükleme yaparak “Oracle Solaris” seçeneği seçiliyken “Enter” tuşuna basıyoruz.

Slrs_Install_1

2. Bu yükleme ekranında donanımlar aranıyor ve bir süre bekletebilir. Herhangi bir sorun yoktur.

Slrs_Install_2

3. Kurulum yöntemi olarak 1. seçenek olan “Oracle Solaris Interactive (default)” seçeneğini seçiyoruz. Bunun için klavyemizde 1 tuşuna basarak devam ediyoruz.

Slrs_Install_3

4. Sunucumuz bulduğu donanımları yapılandırırken bekliyoruz. Bu aşamada bir süre bekletebilir.

Slrs_Install_4

5. Bu aşamada bize kurulumun nasıl yapılacağıyla ilgili seçenekleri anlatıyor. Bir sonraki ekranda Grafik arabirimle veya Text Modunda kurulum yapılacağı ile ilgili seçenekleri anlatıyor. Bu ekranda “Enter” tuşuna basarak devam ediyoruz.

Slrs_Install_5

6. Bu kurulum ekranında 30 saniye geçmeden “Enter” tuşuna basarsak Grafik arayüzle kurulum yapabiliriz. Eğer hiçbir şeye dokunmazsak text modunda işletim sistemimizi kuracağız. Bizler grafik arabirimle kurulum yapacağımız için 30 saniye içinde “Enter” tuşuna basıyoruz.

Slrs_Install_6

7. İşletim sistemimizde dil seçeneğini “English” olarak seçmek için “0” tuşuna basıyoruz.

Slrs_Install_7

8. Hoşgeldiniz ekranında kurulumun bu aşamasında hangi seçenekleri yapılandıracağımızı anlatan bir özet ekranı geliyor.

Slrs_Install_8

9. İşletim sistemimizin ağ seçeneğini kurulum aşamasında yapılandıracağımız için “Networked” seçeneği seçiliyken “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_9

10. Sunucumuzda Ip Adresini elle yapılandıracağımız için otomatik ip dağıtım servisi kullanım seçeneğini “No” ile işaretleyerek “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_10

11. Sunucumuza makine ismi atıyoruz. Ben “koraykey-sl” olarak isimlendirdim. İsimlendirme standartımıza göre bu seçeneği yapılandırıyoruz.

Slrs_Install_11

12. Sunucumuz için ağ yapılandırmamıza uygun IP Adresi ataması yapıyoruz.

Slrs_Install_12

13. Sunucumuzda ağ yapılandırmamıza uygun alt ağ maskesi adresini yazıyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_13

14. Sunucumuzda IPv6 yapılandırması yapmayacaksak bu seçeneği “No” olarak işaretleyip “Next” düğmesini tıklıyoruz.

Slrs_Install_14

15. Sunucumuzda ağ geçidi ataması yapacaksak 2 seçeneğimiz var sunucumuza atamış olduğumuz IP ve Alt ağ maskesi seçeneğine göre otomatik olarak kendi denetlemesini veya elle kendimiz ayarlamamızı seçenek olarak bize sunuyor. Elle kendimiz ayarlayacağımız için “Specify One” seçeneğini seçip “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_15

16. Varsayılan ağ geçidimizi kendi ağ yapılandırmamıza göre ayarlıyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_16

17. Sunucumuzda kimlik doğrulama yöntemi olarak “Kerberos” servisini kullanacaksak “Yes” seçeneğini seçerek gerekli yapılandırmamızı yapıyoruz. Biz “Kerberos” kimlik doğrulama yöntemi kullanmadan kurulum yapacağımız için “No” seçeneğini seçip “Next” düğmesine tıklıyoruz. Kerberos ile ilgili daha detaylı yapılandırmayı “Kerberos” ile ilgili makalemizden inceleyebilirsiniz.

Slrs_Install_17

18. İsim çözümleme servisi olarak hangi yöntemi kullanacağımızı seçmemiz için gelen ekrandan “DNS” seçeneğini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_18

19. Etki alanı ismimizi istiyor. Burada domain adımızı yazıyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_19

20. Bu ekranda DNS isim çözümleme sunucumuzun adresini giriyoruz.

Slrs_Install_20

21. Sunucumuz isim çözümlerken hangi domain uzantılıları sorgulayacağını giriyoruz. Bu seçenekte domain ismimizi yazarak “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_21

22. NFS yapılandırması olarak “Use the NFSv4 domain derived by the system” seçeneğini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_22

23. Sunucumuzun bölgesel ayarlarını yapmak için “Geographic Content Region” seçeneğini seçip “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_23

24. Yapılandırma ekranımızda “>Europe” seçeneğini seçiyoruz ve açılan menüden “Turkey” seçeneğini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_24

25. Sunucumuzda “Tarih ve Zaman” ayarını ayarlıyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_26

26. Sunucumuzda “root” yönetici hesabının parolasını atıyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_27

27. Sunucumuzda “Remote Services” özelliğini açmak için “Yes” seçeneğini seçip “Next” düğmesine tıklıyoruz. Bu seçenekte sunucumuzda uzak erişim servisini yapılandırmış oluyoruz.

Slrs_Install_28

28. İşletim Sistemi kaydınımızı “My Oracle Support – MOS” hesabı kullanarak yapabiliriz. Ben bu aşamada bir kayıt işlemi gerçekleştirmeyeceğim için seçme işaretini kaldırıyorum. Gerekli ayarları yaptıktan sonra “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_29

29. Ağ ortamımızda internet çıkışlarımız “proxy” sunucusu aracılığıyla oluyorsa ağ yapılandırmamıza göre gerekli “proxy server” ayarlarını giriyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz. Ağ ortamımızda internet çıkışı direk oluyorsa bu ayarları boş bırakıyoruz.

Slrs_Install_30

30. Sunucumuzda yapmış olduğumuz yapılandırmayı gösteren özet ekranında gerekli kontrolleri yaptıktan sonra “Confirm” düğmesine tıklayarak yapılandırmamızın bu aşamasını bitiriyoruz.

Slrs_Install_31

31. Kurulumumuzun bu aşamasında işletim sistemi seçeneklerini yapılandıracağız. Kurulumun Hoş Geldin ekranında “Next” düğmesine tıklayarak işletim sistemi yapılandırmalarımızı yapıyoruz.

Slrs_Install_32

32. Kurulum seçeneklerinin birincisinde kurulum sonrası sunucuyu otomatik yeniden başlatmayı soruyor bu seçeneği “Yes” olarak işaretliyoruz. Kurulum sonrası sunucumuzdaki kurulum DVD’sini otomatik çıkarma seçeneğini “Yes” olarak işaretleyip “Next” tuşuna tıklıyoruz.

Slrs_Install_33

33. Sunucumuzda bulunan kurulum DVD’sini elle çıkartmayı unutursak yeniden başlatma aşamasında DVD önyükleme yapılabileceği ve yeniden kuruluma başlayabileceği ile ilgili uyarıyı “OK” düğmesine basarak geçiyoruz.

Slrs_Install_34

34. İşletim sistemi kurulumunun hangi ortamdan yapılacağı ile ilgili seçeneği “CD/DVD” olarak işaretleyip “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_35

35. Lisans anlaşmasını “Accept” seçeneğini işaretliyerek kabul ediyoruz ve kuruluma devam edebilmek için “Next” düğmesine tıklıyoruz

Slrs_Install_3636. Kurulumumuz bu aşamasında yükleme seçeneğimizin hangisi olacağını soruyor. Eğer tüm seçenekleri otomatik yapılandırmasını istiyorsak “Default Install” seçeneğini seçiyoruz. Eğer tüm ayarları kendimiz yapılandıracaksak “Custom Install” seçeneğini seçiyoruz. Bu aşamada tüm yapılandırmayı kendimiz yapacağımız için “Custom Install” seçeneğini seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_37

37. Yazılımlarımızın yerel ayarlarının ne olacağı ile ilgili ekranda herhangi bir seçeneği seçmeden “Next” düğmesine tıklıyoruz. Bu şekilde yaparak varsayılan olarak “English” seçeneğini seçmiş oluyoruz.

Slrs_Install_3838. Bu ekranda boş olarak ileri dediğimiz için varsayılan olarak “English” seçeneğinin seçildiğini gösteren uyarı ekranımız geliyor.

Slrs_Install_3939. Sunucumuzda “Web Start” ile ek yazılımları kurulması ile ilgili seçeneği kuracağımız herhangi bir ek yazılım olmadığından “None” olarak işaretleyip “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_40

40. Sunucumuza kurulacak paketleri seçmemiz için sunulan ekran da kendi yapılanmamıza uygun seçeneği seçiyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz. Sunucumuzda Oracle Veritabanı kurulumu yapacaksak bu paketleri kurulum aşamasında kuracağı bundan dolayı bu aşamada “Entire Group” seçeneğinde “Default Packages” seçeneğini seçebiliriz.

Slrs_Install_4141. İşletim sistemimizin kurulacağı diski “Selected Disks” kısmına ekliyoruz ve “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_42

42. Seçilen diskte fdisk disk partition tablosunu yaratmak için diskimizi seçip “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_43

42. Bu aşamadan sadece işletim sistemi disklerimizi yapılandıracağımız için “Solaris” seçeneğini seçip kullanılabilir alan miktarını atıyoruz.

Slrs_Install_4443. Disk yapılandırmamızı yapabilmek için oluşan “c0d0” diskimizi işaretliyoruz ve “Modify” düğmesini tıklıyoruz.

Slrs_Install_45

44. Gelen yapılandırma ekranında “/” “Swap” vb. bölümlerimizin yapılandırmasını yapıyoruz. Ben tüm alanları “/” dizini altına bağladım sadece sistem gereksinimiz olan “/export/home” alanı ve swap takas alanını ayrı yapılandırıyoruz. Bu değer sunucunun belleğine göre değişkenlik göstermektedir. Oracle tarafından istenilen değerler
Sunucumuzda;
1 GB ile 2 GB arasında RAM varsa RAM boyutunun 1.5 katı,
2 GB ile 16 GB arasında RAM varsa RAM boyutu kadar
16 GB dan fazla RAM varsa 16GB swap alanı oluşturulmalıdır. (Güncel değerler için kurulum aşamasında http://tahiti.oracle.com sitesinden kontrol edilmelidir.) Buradaki alanı hesaplarken örneğin 4 GB swap alanı atayacaksak 1024×4=4096MB olarak belirlemeliyiz. Diğer türlü istenilenden az atanması durumunda Oracle Veritabanı kurulumunda hata alabiliriz. Bu değerleri atadıktan sonra önce “Appy” sonrasında “OK” düğmesine tıklıyoruz ve ayarları bitirip yapılandırma ekranına yeniden dönüyoruz.

Slrs_Install_46

45. Yapılandırma ekranında ayarlarımızın doğruluğunu kontrol ettikten sonra “Next” düğmesine tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.

Slrs_Install_48

46. Kurulum özet bilgi ekranında yapılan ayarlarımızı gördükten sonra “Install Now” düğmesine tıklayarak kuruluma başlıyoruz.

Slrs_Install_49

47. Kurulum aşamasını aşağıdaki ekrandan takip edebiliriz.

Slrs_Install_50

48. Sunucumuzda kurulum sonrası yazılımların kurulması için 90 saniye beklememek için “Continue” düğmesine tıklayarak hemen başlatıyoruz.

Slrs_Install_52

49.  Sunucumuzda kurulum sonrası ek yazılımların kurulması için 90 saniye beklememek için “Continue” düğmesine tıklayarak hemen başlatıyoruz.

Slrs_Install_53

50. Kurulum sonrası sunucumuz yeniden başlıyor.

Slrs_Install_54

51. Sunucumuz yeniden başladığında “Oracle Solaris” seçeneğinden otomatik önyükleme yapıyor.

Slrs_Install_55

52. Önyükleme işlemi biraz vakit alabilir bekliyoruz ve bizi kullanıcı giriş ekranı karşılıyor. Bu ekranda yönetici hesabımız olan “root” kullanıcısı ile kurulum aşamasında atadığımız parolayı girerek oturum açıyoruz. Parola girdiğimizde ekranda siyah *** işaretleri çıkmıyor bu yüzden şifrenizi giremediğinizi düşünmeyin şifreyi doğru bir şekilde yazdıktan sonra “OK” düğmesine tıklayınız.

Slrs_Install_57

Slrs_Install_58

53. Bize masaüstü yöneticisi olarak hangi seçeneğin kullanılacağını soruyor kullanışlı olması açısından burada “Java Desktop System” seçeneğini seçiyoruz.

Slrs_Install_59

54. Karşılama ekranında çıkan “Java Desktop System” bilgilendirme ekranını “Close” düğmesini tıklayarak kapatıyoruz.

Slrs_Install_60

55. Karşımıza çıkan “Solaris Register Wizard” ekranında “Register the Solaris software later” seçeneğini seçerek “Next” düğmesine tıklıyoruz.

Slrs_Install_61

56. Çıkan Uyarı ekranında “Register Later” diyerek kayıt işlemini sonraya bırakıyoruz.

Slrs_Install_62

57. Masaüstümüz hazır artık çalışabiliriz.

Slrs_Install_63

58. Masaüstünde boş bir yerde sağ tıklayarak “Open Terminal” seçeneğini seçerek komut işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.

Slrs_Install_65

59. Komut işlemlerinde kolaylık olması ve komut geçmişini hatırlaması gibi kolaylıkları olan “bash” Shell komut sistemine geçiş yapabiliriz. bunun için komut satırında “bash” yazıp enter tuşunu basmamız yeterli olacaktır.

Slrs_Install_66

60. Sunucumuza güvenli erişim yöntemi olan “ssh” kullanarak terminal yazılımları ile bağlanmak için kurulum sonrası sunucumuzda aşağıdaki yapılandırmayı yapmamız gerekiyor. Bu yapılandırma sonrası puTTY, SecureCRT vb. terminal istemcisi ile sunucumuza bağlanabiliriz. Eğer bu yapılandırmayı atlarsak sunucumuza bağlantı kuramayız.

-- Bash Shell komut sistemine geçiyoruz.

# bash

bash-3.2# 

"sshd_config" dosyamızı açıyoruz.

bash-3.2#vi /etc/ssh/sshd_config

-- VI Editörümüz komut modundayken

/PermitRootLogin

-- yazarak bu değişkenin olduğu satıra gidiyoruz.

-- "PermitRootLogin no" olan satırımızı

PermitRootLogin yes

-- olarak değiştiriyoruz.

-- Değişikliklerin geçerli olabilmesi için ssh servisimizi
yeniden başlatıyoruz.

bash-3.2# svcadm restart ssh

-- Artık sunucumuza puTTY ve SecureCRT gibi terminal yazılımları ile
erişebiliriz.

Kurulum işlemlerimiz tamamlandı. Artık sunucumuz özellikle Oracle Veritabanı sunucusu olarak yapılandırılmak üzere hazır. Oracle Veritabanı sunucusu kurulması ile ilgili yazımızı “Oracle” kategorisi altında “Oracle (Sun) Solaris İşletim Sisteminde Standalone (Single Instance) Oracle Veritabanı Kurulumu”  makalemizde bulabilirsiniz.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu yazı Unix / Linux kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.