Oracle (Sun) Solaris 11 İşletim Sistemi Kurulumu (Text Install)

OracleSolaris11Bu makalemizde Oracle (Sun) Solaris 11 İşletim Sistemi Kurulumunu (Text Install) inceleyeceğiz. Öncelikle kurulum yapabilmek için Oracle Solaris 11 .iso dosyasını “Solaris 11 Download” adresinden sunucu mimarimize göre indirip DVD’ye yazıyoruz. Kurulum için elimde “Sparc” işlemci mimarisine sahip bir sunucu olmadığı için kurulumu Intel “x86_64″ işlemci mimarisine göre yapacağım. Her iki mimaride kurulum aşamaları benzerdir. Bilinmesi gereken bir konu eğer bu işletim sistemi üzerine “Oracle 10g” Veritabanı kuracaksak Intel “x86_64″ mimarisi için mevcut değildir. Oracle 10g Veritabanı yalnızca “Sparc” işlemci ailesi için derlenmiştir. Oracle 11g kurulumunda her iki işlemci mimarisi için kurulum versiyonu mevcuttur.

1. DVD’den önyükleme yaparak kurulumun başlamasını bekliyoruz.

Solaris11TxtInstall_1Solaris11TxtInstall_2

2. Karşımıza gelen seçeneklerde öncelikle klavye seçeneğimizi seçiyoruz. Burada “25” yazarak enter tuşuna basıyoruz ve  “TurkishQ” seçeneğini seçmiş oluyoruz.

Solaris11TxtInstall_3

3. İşletim sistemi dili olarak “English” seçeneğini seçmek üzere “3” yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_4

4. Kurulum ekranında “hostname” olarak “solaris” çıkıyor bu ekran geçene kadar bekliyoruz. Çünkü “hostname” ismini ileriki kurulum aşamalarında yapılandıracağız.

Solaris11TxtInstall_5

5. Oracle Solaris kurulum ekranında “1” yazarak enter tuşuna basıyoruz. Bununla “Install Oracle Solaris” seçeneğini seçmiş oluyoruz.

Solaris11TxtInstall_6

6. Hoş geldiniz ekranında bir sonraki adıma geçmek için “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_7

7. Kurulum işlemini yerel disk üzerinde yapacağımız için “Local Disk” seçeneği seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_8

8. Kullanılabilir disklerimizi gösteriyor burada işletim sistemini kuracağımız disk seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_9

9. Ayrı bir bölümleme işlemi yapmadan devam edeceğiz. Tek bir file system kullanmak için “Use the entire disk” seçeneği seçiylen “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_10

10. Sunucu ismini ve ağ seçeneklerimizi yapılandırıyoruz. Öncelikle “Computer Name” (hostname) ismini yazıyoruz ve “Manually” seçeneği seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_11

11. Sunucumuzun IP adresi ve diğer bilgileri giriyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_1212. Sunucumuzun isim çözümleyebilmesi için DNS seçeneğini yapılandırmak üzere “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_13

13. Ağ ortamımızda bulunan “DNS” Sunucularımızın ip adreslerini giriyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_14

14. “DNS Query” işlemini hangi domainlerde yapacağını yazıyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_15

15. Alternatif olarak isim çözümleme hizmeti yapılandıracaksak burada gerekli yapılandırmayı uyguluyoruz. Eğer sadece “DNS” kullanacaksak “None” seçeneği seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_16

16. Zaman bölgemizi “Europe” olarak seçiyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_17

17. Zaman lokasyonu olarak “Turkey” seçip “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_18

18. Seçmiş olduğumuz zaman lokasyonu gösteren ekranda seçeneğimiz doğruysa “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_19

19. Sunucumuzun tarih ve zaman ayarlarını yapıyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_20

20. Sunucumuzda “root” kullanıcısının parolasını atıyoruz. Eğer yeni bir kullanıcı yaratmayacaksak “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_21

21. Güncellemeleri alabilmesi için bizden “MOS” My Oracle Support hesabımızı istiyor eğer kullanıcı girişi yapmayacaksak “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_22

22. Sunucumuz internete çıkacaksa gerekli ayarları yapıyoruz. Ağ ortamımızda internete çıkabilmek için bir “proxy” sunucusu kullanıyorsak bu seçeneği yapılandırmak üzere “Proxy” seçeneği seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_2323. Ağ ortamımıza uygun “Proxy” seçeneklerini yapılandırıyoruz ve “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_24

24. Eğer ortamımızda internete çıkmak için direk varsayılan ağ geçidimizi kullanıyorsak veya sunucumuzun internete çıkması için bir ayar yapmayacaksak “No Proxy” seçeneği seçiliyken “F2” tuşuna basıyoruz.

Solaris11TxtInstall_25

25. Kurulum özet ekranında yaptığımız tercihlerle ilgili bilgileri inceliyoruz bir değişiklik yapmayacaksak “F2” tuşuna basıyoruz ve kurulum işlemine başlıyoruz.

Solaris11TxtInstall_26

26. Kurulum işlemi başladıktan sonra aşamaları aşağıdaki ekrandan takip edebiliriz.

Solaris11TxtInstall_27

27. Kurulum işlemi tamamlandığında sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekiyor bu işlem için “F8” tuşuna basarak sunucumuzu “reboot” ediyoruz.

Solaris11TxtInstall_28

28. Sunucumuz yeniden başlarken bekliyoruz.

Solaris11TxtInstall_29

29. Konsol ekranımız geldiğinde bizden kullanıcı adı ve parola girmemizi istiyor. Burada “root” kullanıcısını ve kurulum işleminde atamış olduğumuz parolamızı yazıyoruz.

Solaris11TxtInstall_30

30. Oracle Solaris işletim sistemlerinde “SSH” “root” kullanıcısı ile oturum açabilmek için varsayılan olarak kapalı geliyor bunu açmak için “/etc/ssh/sshd_config” dosyamızda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.

Solaris11TxtInstall_31

31. Editör ile açtığımız “/etc/ssh/sshd_config” dosyasında bulunan “PermitRootLogin” seçeneğimi “yes” olarak düzenliyoruz.

Solaris11TxtInstall_32

32. Yapmış olduğumuz ayarın geçerli olabilmesi için “SSH” servisimizi yeniden başlatıyoruz. Artık sunucumuza uzak bilgisayarlardan “SSH” ile bağlanabiliriz.

Solaris11TxtInstall_33

Kurulum işlemlerimiz tamamlandı. Artık sunucumuz özellikle Oracle Veritabanı sunucusu olarak yapılandırılmak üzere hazır. Oracle Veritabanı sunucusu kurulması ile ilgili yazımızı “Oracle” kategorisi altında “Oracle (Sun) Solaris 11 (Text) İşletim Sisteminde Komut Satırından Standalone (Single Instance) Oracle Veritabanı Kurulumu”  makalemizde bulabilirsiniz.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu yazı Unix / Linux kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.