Oracle Grid Infrastructure Kurulumunun Başarısız Olması Durumunda Sistemin Temizlenmesi

OracleLogoBu makalemizde “Oracle Grid Infrastructure” kurulumu aşamasında hata vermesi ve yarım kalması durumunda işletim sistemimizin yeniden kurulması ASM disklerimizin silinip yeniden yaratılması gibi işlemlere gerek kalmadan işletim sistemimizin temizlenmesi konusunu inceleyeceğiz. Bu işlemler Oracle Grid Infrastructure Standalone veritabanı ve Oracle Grid Infrastructure ile Oracle Real Application Cluster kurulumlarında geçerlidir. Bu işlemi iki başlıkta inceleyeceğiz.

Oracle Grid Infrastructure Kaldırılması

1. Sistemimizin kurulumunda belli bir aşamaya geldiğinde bizden “root.sh” scriptini çalıştırmamız istendiğinde eğer sorun oluşabilir ve hata vereceğinden kurulum işlemi yarım kalacaktır. Böyle bir durumda aşağıdaki komutla sistemimizi “Perl” modülü yardımıyla temizleyebiliriz. Terminal istemcimizde “root” kullanıcısı ile oturum açıyoruz.

-- Grid değişkenimizi ayarlıyoruz.

# GRID_HOME=/u01/app/11.2.0.3/grid; export GRID_HOME

-- Perl Modülü yardımıyla kaldırma işlemine başlıyoruz.

# perl $GRID_HOME/crs/install/rootcrs.pl -verbose -deconfig -force

2. Ardından aşağıdaki komutu çalıştırarak temizleme işlemini tamamlıyoruz. Eğer Oracle RAC kurulumumuz yarım kalmışsa yukarıdaki komutu tüm üyelerde çalıştırıyoruz. Ardından aşağıdaki komutu sadece son üyede çalıştırarak temizleme işlemini tamamlıyoruz.

# perl $GRID_HOME/crs/install/rootcrs.pl -verbose -deconfig -force -lastnode

ASM Disklerinin Temizlenmesi

1. Sistemimize atanmış olan ASM için damgalanmış disklerimizin “Header” bölümünü siliyoruz. Aşağıdaki komut “sdb1” diskinin “Header” bölümünü temizleyecektir. Eğer sistemimizde ASM için birden fazla disk atanmışsa “sdc1” “sdd1” “sde1” vb. disklerimiz içinde aynı komutu çalıştırmalıyız. Oracle RAC kurulumu için yapıyorsak bu işlemi tek bir üye üzerinde yapmalıyız.

# dd if=/dev/zero of=/dev/sdb1 bs=2048 count=100

2. Disklerimizi Oracle ASM Library ile yapılandırdıysak disklerimizi silip yeniden oluşturuyoruz. Aşağıdaki komut “sdb1” diskimizi silip yeniden oluşturacaktır. Eğer sistemimizde ASM için birden fazla disk atanmışsa “sdc1” “sdd1” “sde1” vb. disklerimiz içinde aynı komutu çalıştırmalıyız.

# /etc/init.d/oracleasm deletedisk DATA1 /dev/sdb1
# /etc/init.d/oracleasm createdisk DATA1 /dev/sdb1

-- Oracle RAC kurulumu için yapmışsak yukarıdaki işlemler bittiğinde
diğer üyelerde aşağıdaki komutu çalıştırmalıyız. Yukarıdaki komutu
tek bir üyede çalıştırmalıyız.


# /etc/init.d/oracleasm scandisks

3. Bu işlemlerden sonra kurulum dizinlerimizi silip yeniden oluşturmalıyız.

-- Kurulum dizinlerimizi silmek için
# rm -rf /u01/app

-- Kurulum dizinlerimizi yeniden oluşturmak için

# mkdir -p /u01/app/11.2.0.3/grid
# mkdir -p /u01/app/oracle/product/11.2.0.3/db
# chown -R oracle:oinstall /u01
# chmod -R 775 /u01/

4. İşlemleri tamamladıktan sonra sistemimizi yeniden başlatıyoruz.

# shutdown -r now

Bu işlemleri yaptığımızda sistemimizde hata verip yarım kalan kurulum işlemimiz temizlenmiş olacaktır. Yeniden kuruluma başlayabilmek için kurulum dosyalarımızın olduğu dizindeyken oracle kullanıcısı ile “./runInstaller” komutunu çalıştırarak kuruluma başlayabiliriz.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu yazı Oracle, Unix / Linux kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.