Red Hat Enterprise Linux İşletim Sistemi Kurulumu

RedHatLinux

Öncelikle kurulum yapabilmek için Red Hat Enterprise Linux 6.x iso dosyasını “Red Hat Software Download Center” sitesinden indiriyoruz. İndirme işlemi için “Red Hat Customer Portal” kullanıcı adı ve parolamız ile giriş yaparak kurmak istediğimiz işletim sistemi dosyasını indirip DVD’ye yazdırıyoruz. Şuan çıkmış olan son sürüm “Red Hat Enterprise Linux 6.4″tür. Bizlerde bunu kuracağız.

1. DVD’den önyükleme yaparak “Install or upgrade an existing system” seçeneği seçiliyken “Enter” tuşuna basıyoruz.

RHEL_Install_1

2. DVD’de bulunan dosyalarının kontrol edilmesi ekranında “Skip” tuşuna basarak bu adımı atlıyoruz. “Ok” seçeneği ile devam edersek kurulum dvd’sinde bulunan tüm dosyaları kontrol edecek ve uzun sürecektir. Eğer DVD’mizin okuma problemi ya da doğru yazıldığından eminsek zaman kazanmak için bu adımı atlamalıyız.

RHEL_Install_2

3. Hoşgeldiniz ekranındayken “Next” düğmesine basarak kuruluma başlıyoruz.

RHEL_Install_3

4. Kendimize uygun dil seçeneğini seçerek “Next” düğmesine tıklıyoruz. Eğer bir sunucu sistemi veya Oracle Veritabanı sunucusu kuracaksak sistemimizin “English” dil seçeneğinde olması tercih edilmelidir.

RHEL_Install_4

5. Kullanmış olduğumuz klavye düzenine uygun seçeneği seçerek “Next” düğmesine tıklıyoruz. Bu seçenekte “Turkish” klavye seçmemizde herhangi bir sakınca yoktur.

RHEL_Install_5

6. İşletim sistemi kurulumunu yapacağımız depolama seçeneğini seçiyoruz eğer işletim sistemi kurulumu bir BootSAN vb. değil yerel disk üzerinde olacaksa “Basic Storage Devices” kutucuğu işaretliyken “Next” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_6

7. Kurulumu VMware Sanallaştırma ortamında yaptığım için bana diske gerekli değişiklikleri uygulayacağı ile ilgili uyarı veriyor bu adımda “Yes, discard any data” düğmesine tıklayarak devam ediyoruz. Eğer bir sunucu üzerinde kurulum yapılıyorsa bu uyarı ekranını görmeyeceksiniz.

RHEL_Install_7

8. Sistemimizin sunucu ismini FQDN (Domain dahil) olarak yazıyoruz. Ardından “Configure Network” tuşuna basarak ağ ayarlarımızı yapmaya başlıyoruz.

RHEL_Install_8

9. Sunucu açıldığında ağ bağlantısının otomatik başlaması için “Connect automatically” onay kutusunu işaretliyoruz. DHCP kullanmıyorsanız, “IPv4 Settings” sekmesine tıklayıp “Manual” ağ ayarlarımızı yapıyoruz. “Add” düğmesine tıklayıp ardından ağımıza uygun TCP/IP bilgilerini giriyoruz. Ağ ayarlarımızı girditen sonra , “Apply” butonuna tıklıyoruz. Ana kurulum ekranına dönmek için “Kapat” düğmesine tıklayıp, ardından “Next” ile kuruluma devam ediyoruz. Birden fazla ağ kartımız varsa ve “Bonding” işlemi uygulanacaksa bu ayarları değiştirmeden ve DHCP sunucusundan otomatik ip adresi almasını engelleyerek kuruluma devam edip kurulum sonrasında gerekli ayarları yapıyoruz. Bununla ilgili makalemizi “Unix/Linux” kategorisi altında bulabilirsiniz.

RHEL_Install_9

10. Bize uygun bölgesel zaman ayarını seçiyoruz. Ülkemiz için Turkey/Istanbul seçeneği seçilmelidir. Seçmek için harita ekranı üzerindeki noktalardan İstanbul üzerindeki sarı noktaya tıklanarak yada liste menüden Europe/Istanbul seçeneği bulunarak seçilebilir.

RHEL_Install_10

11. İşletim sistemi için “root” yönetici hesabının parolasını atayarak “Next” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_11

12. İstediğimiz bölümleme türünü işaretliyoruz. Eğer mevcut daha önceden atanmış bölümleme düzeni değiştirmek istiyorsak, “Review and modify partitioning layout” kutucuğu işaretleyerek “Next” düğmesine tıklıyoruz. Eğer diskteki bölümlerin en baştan oluşturacaksak bir sonraki adımdaki işlemi yapıyoruz.

RHEL_Install_12

13. Mevcutta bölümlenmiş bir disk alanımız yok ve en baştan biz oluşturacaksak “Create Custom Layout” kutucuğunu işaretleyerek “Next” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_13

14. Kullanılabilir disk ya da birden fazla ise disklerimizin ham hallerini görüyoruz ve artık diskimizi yapılandırmaya başlayabiliriz.

RHEL_Install_14

15. Öncelikle boot dosyaları için 500 MB bir alan yaratıyoruz. İşletim sistemimiz ön yükleme dosyalarını diğer bölümlemelerden hariç burada depolamasını sağlıyoruz. Zorunlu bir durum değil ama düzen ve boot bölümünün yönetimi açısından bu şekilde oluşturmak daha kullanışlı olacaktır. Bunun için “Create” düğmesine tıklayarak gelen ekrandan “Standart Partition” kutucuğu işaretlenerek “Create” düğmesine tıklanmalıdır. Ardından aşağıdaki resimde görüldüğü gibi ayarlar yapılmalı ve “Ok” düğmesine tıklanmalıdır.

RHEL_Install_15

16. Kalan disk alanını “Create” düğmesine yeniden tıklayarak “Logical Volume Manager ” kullanarak yapılandırıyoruz. LVM daha esnek bir yapı olduğu için tercih edilebilir. LVM kullanabilmek için öncelikle “LVM Pyhsical Volume” oluşturulmalıdır. Bunun için “LVM Pyhsical Volume” kutucuğu işaretliyken “Create” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_16

17. Açılacak yeni pencerede “Fill to maximum allowable size” kutucuğunu işaretliyoruz. Bu seçenek ile diskin ayırdığımız boot bölümü dışında kalan kullanılabilir alanın tamamını atamış oluyoruz.

RHEL_Install_17

18. Ekranda görüldüğü gibi artık “LVM Pyhsical Volume” oluşmuş durumda şimdi bu disk altında “LVM Volume Group” oluşturarak istediğimiz alanları yaratacağız. Bunu için “physical volume (LVM)” seçiliyken “Create” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_18

19. Açılan pencerede “LVM Volume Group” kutucuğunu işaretleyerek “Create” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_19

20. Volume Group ve bunun altında bölümlerimizi oluşturmaya başlayacağız. “Volume Group Name” ismini istediğimiz gibi atıyoruz dikkat edeceğimiz husus ise arada boşluk ve özel karakterler olmadan isimlendirmek olmalıdır. İsimlendirme yapıldıktan sonra “Add” düğmesine tıklayarak bölümlerimizi oluşturmaya başlayabiliriz.

RHEL_Install_20

21. Bölüm oluşturma penceresinde öncelikle swap size oluşturmalı ve ardından kalan alanı istediğimiz gibi yapılandırmalıyız. Eğer sunucumuz Oracle Veritabanı kurulumu için kullanılacaksa aşağıdaki gibi swap alanı oluşturmalıyız. Bu değer sunucunun belleğine göre değişkenlik göstermektedir. Oracle tarafından istenilen değerler
Sunucumuzda;
0 MB ile 256 MB arasında RAM varsa RAM boyutunun 3 katı,
256 MB ile 512 MB arasında RAM varsa RAM boyutunun 2 katı
512 MB ile 2GB arasında RAM varsa RAM boyutunun 1,5 katı
2 GB ile 16 GB arasında RAM varsa RAM boyutu kadar,
16 GB dan fazla RAM varsa 16GB swap alanı oluşturulmalıdır. (Güncel değerler için kurulum aşamasında http://tahiti.oracle.com sitesinden kontrol edilmelidir.)Alanı oluştururken “Logical Volume Name” olarak “lv_swap” kullanabiliriz Size kutucuğuna ise atayacağımız swap alanını miktarını megabayt cinsinden yazıyoruz. Buradaki alanı hesaplarken örneğin 4 GB swap alanı atayacaksak 1024×4=4096MB olarak belirlemeliyiz. Diğer türlü istenilenden az atanması durumunda Oracle Veritabanı kurulumunda hata alabiliriz. Gerekli alan miktarını atadıktan sonra “Ok” düğmesine tıklayarak bir önceki pencereye dönüyoruz.

RHEL_Install_21

22. Pencerede bulunan “Add” düğmesine tıklayarak isteğimiz bağlı olarak “/”, “tmp” vb. alanları oluşturabiliriz. Ben kalan diskin tamamını “/” olarak atayacağım için bir tek onu oluşturdum ve geri kalan tüm alanları “/” kök diski üzerinde oluşmasını sağladım. Eğer ayrı ayrı oluşturacaksak dikkat etmemiz gereken “tmp” alanının 10 GB olması bu değerde Oracle Veritabanı kurulumu için gerekli olacak alan miktarıdır. “Logical Volume Name” olarak “lv_root” yazıyoruz ve kalan disk alanının tamamını buna atıyoruz. İstersek bu aşamada “/u01″ gibi diskler oluşturabiliriz. Bunun içinde aynı adımları izleyerek “Mount Point” kutucuğuna /u01 gibi isim vermek ve böyle bir alanı bu aşamada oluşturacaksak “/” oluştururken tüm alanı değil ”/u01″ içinde boş alan bırakmaya dikkat etmeliyiz. Sıralama da önce “/” oluşturulmalı sonrasında “/u01″ oluşturulmalıdır.

RHEL_Install_22

23. LVM oluşturma işlemi bittiğinde oluşturulan “Volume Group” üzerinde hangi ”Logical Volumes” oluştuğunu görüyoruz ve değişiklik yapmayacaksak “Ok” düğmesine tıklayarak değişiklikleri uyguluyoruz.

RHEL_Install_23

24. Değişiklikleri uyguladıktan sonra oluşan tüm bölümleri aşağıdaki gibi görüyoruz ve kuruluma devam etmek için “Next” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_24

25. Ekranda değişikliklerin partition table yazılacağını ve bölümlerin formatlanacağını gösteren uyarı çıkıyor ve “Format” düğmesine basarak devam ediyoruz.

RHEL_Install_25

26. Diskler formatlandıktan sonra bütün değişikliklerin uygulanacağı ile ilgili uyarıyı “Write changes to disk” düğmesine tıklayarak onaylıyoruz.

RHEL_Install_26

27. Kurulumun bu adımında Boot Loader önyükleme dosyalarının nereye yazılacağını belirtiyoruz. Disk bölümlerimizi oluştururken Boot önyükleme alanı için 500 MB yer ayırmıştık şimdi onu seçeceğiz.”Install boot loader on /dev/sda.” kutucuğu seçiliyken “Change Device” düğmesine tıklıyoruz ve “First sector of boot partition-/dev/sda1″ kutucuğunu işaretleyerek “Ok” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_27

28. Önyükleme seçeneğini ayarladıktan sonra “Next” düğmesine tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

RHEL_Install_28

29. İşletim sistemine kurulacak paketleri seçiyoruz bu adımda belli kategorideki seçenekleri seçebiliriz veya kendi isteğimize göre yapılandırabiliriz. Eğer bir Oracle Veritabanı sunucusu kuracaksak önerim “Customize Now” kutucuğu işaretliyken “Next” düğmesine tıklamak olacak bu şekilde kuracağımız tüm paketleri Oracle Veritabanı kurulum gereksinimlerine göre elle seçmiş olacağız.

RHEL_Install_29

30. Paket kurulum ekranında gerekli paketleri seçmeye başlıyoruz.

RHEL_Install_30

31. Oracle Veritabanı sunucusu için gerekli olan paketler aşağıda yazıldığı gibidir. Paket kurulumları yapılırken Oracle Veritabanı kurulumunda sorun çıkmaması için paket üzerinde sağ tıklayarak “Select all optional packages” ile seçmeliyiz. Bağımlılıklarla birlikte o seçeneğe ait gerekli tüm paketleri kurmaktadır.
Seçilecek Paketler;
Base System > Base
Base System > Client management tools
Base System > Compatibility libraries
Base System > Console Internet Tools
Base System > Debugging Tools
Base System > FCoE Storage Client
Base System > Hardware monitoring utilities
Base System > Java Platform
Base System > Large Systems Performance
Base System > Network file system client
Base System > Performance Tools
Base System > Perl Support
Base System > iSCSI Storage Client
Servers > Server Platform
Servers > System administration tools
System Management > System Management
Desktops > Desktop
Desktops > Desktop Debugging and Performance Tools
Desktops > Desktop Platform
Desktops > Fonts
Desktops > General Purpose Desktop
Desktops > Graphical Administration Tools
Desktops > Input Methods
Desktops > Legacy X Window System Compatibility
Desktops > Remote Desktop Clients
Desktops > X Window System
Applications > Internet Browser
Development > Additional Development
Development > Development Tools
Development > Server Platform Development

RHEL_Install_31

32. Paket seçim işlemi tamamlandıktan sonra “Next” düğmesine tıklayarak kuruluma başlanabilir.

RHEL_Install_32

33. Kurulum işlemi paket miktarına ve sunucu hızımıza göre yaklaşık 15 dakika ile 30 dakika arasında tamamlanacaktır. Ekrandan kurulumun hangi aşamada olduğu takip edilebilir.

RHEL_Install_33

34. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra “Reboot” düğmesine tıklanarak sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

RHEL_Install_34

35. Sunucu yeniden başladıktan sonra son ayarları yapacağımız kurulum ekranı gelmektedir. ”Forward” düğmesine tıklayarak başlıyoruz.

RHEL_Install_35

36. Lisans anlaşmasını “Yes, I agree to the Licence Agreement” seçeneğini işaretleyerek kabul ediyoruz.

RHEL_Install_36

37. Eğer bir ”Red Hat Network” hesabımız yoksa “No, I prefer to register at a later time” seçeneğini seçerek ”Forward” düğmesine tıklıyoruz.

RHEL_Install_37

38. Kullanıcı hesabı girmediğimiz için bizi uyarak bu pencerede “No thanks, I’ll connect later.” düğmesine tıklayarak devam ediyoruz.

RHEL_Install_38

39. Güncelleme ayarlarını bitirdikten sonra “Forward” düğmesine tıklayarak ilerliyoruz.

RHEL_Install_39

40. Bu aşamada kullanıcı yaratmayacaksak “Forward” düğmesine tıklayarak ilerliyoruz.

RHEL_Install_40

41. Sunucumuz için tarih ve zaman ayarlarını yapıyoruz. Eğer ortamda bir zaman sunucusu varsa  yada internet ortamındaki bir sunucuyu kullanacaksak bir sonraki adımı uyguluyoruz.

RHEL_Install_41

42. Ortamda bir zaman sunucusu varsa ya da internet ortamındaki sunucuları kullanacaksak “Synchronize date and time over the network” kutucuğunu seçerek NTP Servers ayarlarını giriyoruz. İnternet ortamındaki sunuculara erişebilmek için sunucumuzun internet çıkışlarını ayarlamamız gerekmektedir. Bu ayarla birlikte işletim sistemindeki “NTP Service” başlamış olacaktır. Özellikle Oracle RAC gibi cluster olan ortamlarda zaman sunucusu kavramı önemlidir. Bunu Grid & Rac makalemizde irdeleyeceğiz.

RHEL_Install_42

43. Kdump “Kernel Crash Dump” Kernel hatalarında devreye giren bir mekanizmadır. Çalışması için sunucuda yeterli bellek olmalı ve kullanacağı bellek miktarı seçilmelidir. Bu adımı kurulumlarda genelde kapalı bırakıyoruz. Kurulumu bitirmek için “Finish” düğmesine tıklıyoruz ve sunucumuz bir kere daha yeniden başlıyor.

RHEL_Install_43

44. Sunucumuz açıldıktan sonra kullanıcı giriş ekranı bizi karşılıyor.

RHEL_Install_44

45. Kullanıcı giriş ekranında “Other” seçeneğini seçerek “root” kullanıcısı ile oturum açıyoruz.

RHEL_Install_45

46. Oturum açıldığında bizi bir uyarı ekranı karşılıyor. Root kullanıcısı ile işletim sistemi ve programlar üzerinde onarılamaz zararlar verebileceğimiz vb. uyarı veriyor bu ekranın bir daha gözükmesini istemiyorsak “Do not show me this again” kutucuğunu işaretleyerek “Close” düğmesini tıklıyoruz.

RHEL_Install_46

47. Artık masaüstümüz hazır masaüstü rengimiz günü saatlerine göre renk değiştirmektedir. Gündüz Kırmızı bir ekran varken akşam gri bir ekran bizi karşılamaktadır.

RHEL_Install_47

48. Terminal ekranında komutlar ile çalışmak için aşağıdaki adımları izleyerek boş bir komut satırı açabiliriz.

RHEL_Install_48

49. Terminal Ekranında komutlar ile çalışabiliriz.

RHEL_Install_49

50. Sunucumuzu Oracle Veritabanı sunucusu olarak yapılandırmak istiyorsak öncelikle Firewall ayarlarımızı kapatmalıyız bunun System>Administrator>Firewall menüsüne girerek Firewall ayar arayüzünü açmalıyız.

RHEL_Install_50

51. Pencere üzerinde bulunan “Disable” ardından da “Apply” düğmelerine basıyoruz. Firewall özelliğinin kapatılacağını söyleyen uyarı ekranında “Yes” düğmesini tıklayarak onaylıyoruz. Artık Firewall kapalı durumdadır. Oracle Sunucularında firewall yapılandırması ile ilgili makaleyi ileride yayınlayacağım bu makale ile firewall kapatılmadan gerekli izinler verilerek sorunsuz bir şekilde çalışmada sağlanabilir.

RHEL_Install_51

52. Yine bir Oracle Veritabanı sunucusu kurulumu için gerekli olan “SELinux Management” seçeneğini yapılandıracağız. Bunun için aşağıdaki adımları izleyerek SELinux Management arayüzünü açıyoruz.

RHEL_Install_52

53. Açılan arayüzde “System Default Enforcing Mode” seçeneğini “Disabled” duruma getiriyoruz. Herhangi bir onay istemeyecektir. Bu ayarı seçtikten sonra direk pencereyi kapatmanız yeterlidir.

RHEL_Install_53

54. Tüm bu ayarları yaptıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek sistemi yeniden başlatmalıyız.

RHEL_Install_54

55. Çıkan pencereden “Restart” düğmesine tıklayarak sistemi yeniden başlatıyoruz.

RHEL_Install_55

56. Sistem yeniden başladıktan sonra oturum açarak çalışabiliriz. Eğer komut satırında işlemler yapacaksak masaüstünde boş bir yerde sağ tıklayıp “Open in Terminal” seçeneğini seçerek boş bir terminal açabiliriz.

RHEL_Install_56

Kurulum işlemlerimiz tamamlandı. Sunucumuzda kurulum sonrası işletim sistemi güncellemesi yapabilmek için “Linux İşletim Sistemlerinde Yum Paket Yönetimi ve İşletim Sistemi Güncelleme” makalemizi inceleyebilirsiniz. Sunucumuz özellikle Oracle Veritabanı sunucusu olarak yapılandırılmak üzere hazır. Oracle Veritabanı sunucusu kurulması ile ilgili yazımızı “Oracle” kategorisi altında “Red Hat Enterprise Linux İşletim Sisteminde Standalone (Single Instance) Oracle Veritabanı Kurulumu” makalemizde bulabileceksiniz.

Kurulum işlemleri Red Hat Enterprise Linux işletim sistemlerinin hemen hepsi ile uyumludur ve denenmiştir.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu yazı Unix / Linux kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.