Oracle Enterprise Linux İşletim Sistemlerinde Public Yum Repository Yapılandırması

Oracle_Linux

Bu makalemizde Oracle Enterprise Linux işletim sistemlerinde Oracle’ın sunmuş olduğu Public Yum Server ayarlarının nasıl yapılacağını göreceğiz.

Öncelikle sunucumuzun internete çıktığından emin oluyoruz.

Örneğin;

# yum install oracle-rdbms-server-11gR2-preinstall

komutunu çalıştırdığımızda paketi bulamadım veya repository mevcut değil gibi bir uyarı alıyorsak iki sebebi olabilir. Sunucumuz internete çıkmıyor veya oracle public repository tanımlı değil. Sunucumuzun internete çıkabilmesi için gerekli ayarların yapıladığından emin olmalıyız. HTTP Proxy gibi internet çıkış aracısı kullananlar için Proxy ayarları ile özellikle repository kullanımı için gerekli yapılandırmayı başka bir makalede yazacağım. Bunları kontrol ettikten sonra işletim sistemi versiyonumuza göre yapılandırmaya başlıyoruz.

Sunucumuza “root” kullanıcısı ile oturum açtıktan sonra;

  1. Oracle Enterprise Linux 4 U6 veya daha yüksek bir versiyon kullanıyorsak.
# cd /etc/yum.repos.d
# mv Oracle-Base.repo Oracle-Base.repo.disabled
# wget http://public-yum.oracle.com/public-yum-el4.repo

komutlarını çalıştırmamız yeterlidir.

  1. Oracle Enterprise Linux 5.x kullanıyorsak.
# cd /etc/yum.repos.d
# wget http://public-yum.oracle.com/public-yum-el5.repo

komutlarını çalıştırmamız yeterlidir.

  1. Oracle Enterprise Linux 6.x kullanıyorsak.
# cd /etc/yum.repos.d
# wget http://public-yum.oracle.com/public-yum-ol6.repo

komutlarını çalıştırmamız yeterlidir.

4. Sunucularımız internete “Proxy Server” aracılığı ile çıkıyorsa gerekli ayarları yapmak için “Linux İşletim Sistemlerinde Yum Repository için Proxy Yapılandırması” makalemizi inceleyebilirsiniz.

İşlemler bittikten sonra denediğimizde aradığımız paketlerin kurulabildiğini göreceğiz. Yum repository kullanımı ile ilgili “Linux İşletim Sistemlerinde Yum Paket Yönetimi ve İşletim Sistemi Güncelleme” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Oracle Enterprise Linux 6.4 İşletim sisteminde “Public Yum Repository” yapılandırılmış olarak geldi. Bu sürümü kullananlar öncelikle deneyip eğer olmuyorsa bu yöntemi kullanmalıdır. Ayrıca “Red Hat Enterprise Linux” için de bu repository’ler geçerlidir. Red Hat Enterprise Linux işletim sistemlerinde bu tanımlamalar yapıldığında repository kullanılabilir.

Başka bir makalede görüşmek üzere…

Bu yazı Unix / Linux kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.